- De officiële economische cijfers van Rusland zitten vol “leugens en verdraaiingen”, schrijft de Amerikaans-Russische econoom Aleksej Bajer in The Jerusalem Post.
- Volgens Bajer hebben de officiële Russische statistieken, die een veerkrachtige economie tonen, veel weg van propaganda.
- Zo zouden de Russische consumentenprijzen afgelopen februari officieel met 11 procent zijn gestegen, maar dat moet volgens Bajer minstens 30 procent zijn.
- Lees ook: Rusland boekt een begrotingstekort van €27 miljard door flinke daling van energiebaten – uitgaven defensie schieten omhoog
Eind februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Al snel volgden westerse sancties. Meer dan een jaar later lijkt de Russische economie zich ondanks deze maatregelen goed staande te houden. Althans, als je naar de officiële cijfers van het Kremlin kijkt.
Econoom Aleksej Bajer zegt dat je die cijfers niet blindelings kunt vertrouwen. Hij is geboren in Moskou en emigreerde in 1974 naar de Verenigde Staten. Daar schrijft hij voor onder meer The Wall Street Journal, The New York Times en The Financial Times.
“Russische economische statistieken zijn een verzameling leugens en verdraaiingen”, beweerde Bajer afgelopen weekend in een artikel voor The Jerusalem Post. “Ze zijn bedoeld om de mensen in Rusland ervan te overtuigen dat hun economie ondanks de oorlog goed draait. Voor het buitenland is de boodschap dat de westerse economische sancties niet werken en daarom moeten worden opgeheven.”
“Veel internationale economen, waaronder officiële organisaties, zijn in dit soort Russische propaganda getrapt”, schrijft Bajer in de Israëlische krant.
Na het begin van de oorlog gingen analisten ervan uit dat de Russische economie in 2022 tot 15 procent zou krimpen, als gevolg van de westerse sancties. Officieel bedroeg de krimp slechts iets meer dan 2 procent.
'Russische inflatie bedraagt minstens 30%'
Bajer denkt dat het Kremlin onder meer de werkelijke stijging van consumentenprijzen verhult. Afgelopen februari bedroeg de Russische inflatie volgens de officiële cijfers op jaarbasis 11 procent, slechts 2 procent meer dan voor de oorlog. De econoom acht het waarschijnlijker dat de prijsstijging minstens 30 procent bedraagt. "Dat is eigenlijk nog een conservatieve schatting."
Bajer draagt hier een aantal redenen voor aan. Zo valt de Russische inflatie, volgens de officiële cijfers van het Kremlin, lager uit dan die van omliggende Baltische landen. Dat is volgens Bajer op zich al onwaarschijnlijk.
Ook moeten de westerse sancties de Russische import flink hebben ontregeld, schrijft Bajer, aangezien het land sterk afhankelijk was van de invoer van westerse levensmiddelen en machine-onderdelen. Landen die nog wel handel drijven met Rusland, zullen hoogst waarschijnlijk een extra vergoeding vragen voor het omzeilen van westerse sancties. Ook zijn de nieuwe leveringsroutes langer en dus duurder. Dit zou uiteindelijk moeten worden doorberekend in de prijzen die consumenten betalen.
De oorlog in Oekraïne heeft ook een verkrappend effect op de arbeidsmarkt. Veel Russische arbeidskrachten vechten nu immers aan het front in Oekraïne. Om toch werknemers te vinden, hebben Russische bedrijven de lonen waarschijnlijk moeten verhogen. Dergelijke extra kosten zorgen voor druk om prijzen van producten te verhogen.
Bajer is niet de enige die twijfelt aan de geloofwaardigheid van officiële Russische cijfers. Het Amerikaanse persbureau Bloomberg meldde eerder deze maand dat Russische claim van een verlaging van de olieproductie afgelopen maand met 700.000 vaten per dag, niet strookt met exportgegevens van het land.